maandag 8 april 2013

Examens

(07/04/2013)

In de tweede helft van de week hadden de leerlingen paasexamens. In afwachting daarvan was het tijd voor wat herhaling. We deden dit aan de hand van hoekenwerk in verschillende klassen. Ziehier de kinderen aan het werk.
Frans: knikkeren
 
Frans: bordspel
 
Engels: contractions (klas 5)
 
Engels: opposites (klas 3)
 
Engels: colours (klas 1)
 
Donderdag kregen de leerlingen hun eerste examens voorgeschoteld. Veel structuur was niet aan de orde. De kinderen vertoefden de hele dag in klas in afwachting tot er een leerkracht kwam om een examen af te nemen. Met wat geluk kwamen wij de klas binnen om hen te amuseren met een "hersenloze" (=ontspannende) activiteit.

Vrijdag was het even schrikken toen we de examens ook effectief te zien kregen. Wat ons meteen opviel in de examens Engels waren de talloze fouten. Van ontbrekende antwoordmogelijkheden tot nieuwe werkwoorden ('to risit' i.p.v. 'to visit'), niets ontging onze keurende blik. Ook de vreselijke vraagstelling die duidelijk niet aan de KHBO-normen voldeed, bleef niet onopgemerkt.  In het examen van klas 5 en klas 6-7 gingen tien van de vijftig punten naar het ordenen van tien zinnen. Zelfs Yasmine had het moeilijk om een logische volgorde te vinden. Zij werd namelijk ingeschakeld om een correctiesleutel voor die examens te maken, want die was er nog niet. Dat verwonderde ons nog het meest! Hoe kan je een examen opstellen zonder de antwoorden ervan te kennen?

Maar zelfs met een goed examen loopt niet alles van een leien dakje. Stefanie stelde het examens Engels op voor klas 3. Dit examen werd afgenomen (door een andere leerkracht) zonder uitleg en met typfouten. Hier is het namelijk de gewoonte dat de voorbereide examens door een typiste in het kopiecenter getypt en afgedrukt worden. Na een grondige correctie nam Stefanie het examen opnieuw af, deze keer met de nodige uitleg. De resultaten waren zichtbaar beter, wat niet kan gezegd worden van andere vakken. Zo zijn de leerlingen van klas 5 beter in Engels dan hun punten laten uitschijnen.

Ook wij kwamen te weten dat onze examens zo goed als meteen na onze terugkomst van start gaan. Helaas ligt onze terugvlucht al vast ;-).


Tot de volgende!


Stefanie en Yasmine

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten