zondag 31 maart 2013

Pasaka


(31/03/2013)
 
Donderdagnamiddag tussen ons verbeterwerk door kregen we plots te horen dat de school gesloten was tot dinsdag. Toen pas viel onze euro dat het zondag Pasen was. Blij met ons verlengd weekend, begonnen we meteen met plannen. We besloten het vervroegd weekend in te zetten met een avondje uit. Samen met Atsu trokken we voor de tweede maal de stad in per taxibrommer (=awesome!). De vorige keer was niet zo geslaagd omdat de zogenaamde 'very crowded club' toch niet zo 'crowded' was. Ook de dj leek in slaap te vallen bij zijn eigen reggaemuziek. Deze week was Shooters 'the place to be'. Meteen toen we daar binnen kwamen, zagen we dat het goed zou komen. Deze hippe club zou niet misstaan in een studentenstad als Brugge. We spotten er onder andere Lady Gaga look-a-likes, blanken (=zeldzaam) en een goede dj. De mix van Afrikaanse en westerse muziek voerde ons al snel richting podium. We oefenden onze Afrikaanse dance skills met de 'kwaito' en andere typische dansen van hier. Onze mannen kunnen nog veel leren van de losse heupen van de Afrikanen!


Met Pasen in zicht, wilden we het feest wat tot bij de kinderen brengen. De internaatkinderen zien hun familie pas binnen twee weken, bij de start van de paasvakantie. Vrijdagavond konden de kinderen stroken versieren met stiften en kleurpotloden. Daarvan maakten we kleurrijke slingers om de eetzaal mee te versieren, als voorbereiding op de 'The Big Easter Contest' van zaterdagavond. De kinderen namen het tegen elkaar op in een strijd om de hoofdprijs: een medaille voor elk groepslid. De opdrachten varieerden van evenwichtsoefeningen tot hersenbrekers waarin we hun kennis over onszelf testten. Zo moesten ze onze namen correct kunnen spellen en onze leeftijd raden. Uitgezonderd de groep die ons 28 jaar schatte, zaten ze er allemaal knal op. Pfieuww!
 
 

 
 
Pasen leek ons meteen het geschikte moment om een misviering mee te maken. Om klokslag kwart voor zes 'sprongen' we vanmorgen uit ons bed om samen met de kinderen naar de kerk te gaan. Dankzij twee cementzakken konden we gelukkig nog een plaatsje veroveren in de overvolle kerk. Zoals verwacht duurde de viering erg lang, toch wel twee uur en een half. Het Swahili was op enkele woorden na onbegrijpelijk, maar het swingende koor maakte veel goed. De liederen waren zeer goed gezongen en ook erg aanstekelijk. Af en toe werd het koor dan ook beloond met een daverend applaus.

De dag werd verder gezet met een spetterende disco. De hele namiddag lang konden de kinderen zich uitleven op Afrikaanse muziek. Ook wij amuseerden ons: we speelden met ballonnen, startten een kietelgevecht  en haalden acrobatische toeren uit.  De kinderen werden verwend met snoepjes, nadat ze 's middags al een feestmaal hadden verorberd. In plaats van ugali met bonen, werd het aanschuiven voor pilau (= speciale rijst) met wokgroentjes en rundvlees in rode saus. Ook wij kregen een feestmaal. Het buffet met een overvloed aan keuze deed ons meteen watertanden. Met een buik die op ontploffen stond, keerden we deze namiddag huiswaarts. Daar stond ons alweer een maaltijd op te wachten als paasgeschenk van ons gastgezin. Wij zorgden voor het dessert: heerlijke côte d'or chocolaatjes, wat met open armen ontvangen werd.
 
 

Jammer dat onze voorraad chocolade zienderogen slinkt, maar we halen onze schade wel in eens we terug in België zijn.


Vrolijk Pasen!
 

Yasmine & Stefanie


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten