dinsdag 21 mei 2013

Upendo

 
(20/05/2013)
Donderdag gingen we inkopen doen met mama Haule. Onze eerste stop was de matrassenshop. We kochten 19 matrassen, evenveel beddengoed en enkele muggennetten. In de volgende halte kochten we naast zeep, tandpasta en tandenborstels voor 350 leerlingen ook nog slippers. We eindigden onze 'shopping day' met het kopen van ondergoed, poeder tegen vlooien en het afhalen van de -heerlijk ruikende- leren schoenen. Ons restte toen enkel nog de vraag hoe we al die spullen in het dorpje zouden krijgen. Maar onder het motto van mama Haule "I take care of everthing", kwam alles natuurlijk in orde. Dankzij haar connecties met de 'district education officer', zorgden zij de volgende dag voor een pick-up en een chauffeur.
 
 
Net na de middag kwamen we vrijdag aan in de school. Tot onze verbazing waren niet alle 350 leerlingen, maar enkel de zestien leerlingen met een volwassene die we thuis bezocht hadden aanwezig. Mama Haule startte met een kort woordje waarin ze de mensen een hart onder de riem stak en hen vooral hoop probeerde te geven. Daarnaast benadrukte ze ook expliciet dat het materiaal dat we zouden uitdelen voor de kinderen bestemd was. Nadat de 'district education officer' klaar was met zijn speech, startten we met het uitdelen van het materiaal. Alle mensen waren erg dankbaar en dat maakte ons toch wel een beetje verlegen. Toen alle 16 families bedeeld waren, namen we nog een groepsfoto, waarna iedereen huiswaarts trok met het materiaal. Sommigen hadden nog een lange weg voor de boeg! Maandag keerden we nog eens terug naar Ulonge om het overige gerief (zeep, tandpasta en tandenborstel) aan de 350 schoolkinderen te geven.
 
Maar natuurlijk konden we onze eigen SIPTO school niet met lege handen achterlaten. Aangezien we de vraag "Can I borrow a ruler/pencil/eraser?" al grondig beu waren, voorzagen we elke leerling van een potlood, gom, lat met daarbovenop een ballon, schaar en voor de gelukkigen een lolly of scoobidoobandje. In elke klas lieten we ook een doos met kleurpotloden en stiften achter, die hopelijk de klasmuren niet verlaat door hebberige handjes. Na heel wat Sinterklaas gespeeld te hebben, besloten we ook wat decoratiewerken te ondernemen en maakten we in elke klas een fotomuur. Mooi resultaat, al zeggen we het zelf!
 
De vele blije gezichtjes na al deze verrassingen zorgen voor een mooie afsluiter van onze stageperiode hier.
 
Tot heel binnenkort!
Stefanie en Yasmine



Geen opmerkingen:

Een reactie posten