maandag 25 maart 2013

Een kijkje in het internaat

(25/03/2013)


Zondag besloten we om ons even buiten de grenzen van Iringa te begeven. We trokken erop uit met de 4x4 van mama Haule. Gelukkig hadden we een goede chauffeur bij de hand, die ons zonder al te veel blutsen en bulten helemaal naar Mafinga gidste. Maar niet vooraleer we een tussenstop maakten bij enkele theeplantages. De plantages strekken zich ontzettend ver uit en zijn van het soort groen zoals je het gras in je tuin wel zou willen hebben. Prachtig met andere woorden! Onderweg zagen we ook de oorsprong en een deel van de Ruaha rivier. We brachten dan ook even de 4x4 tot stilstand om van het adembenemende uitzicht te genieten (en het natuurlijk te vereeuwigen met ons fototoestel). Jawel, zelfs mama Haule is best handig met zo'n technisch snufje.

 
 
In de namiddag arriveerden we bij de Southern Highlands School. Dit is net als de SIPTO school een internaat met kleuter- en lagere afdeling. Mama Haule's jeugdvriendin mama Mugai is de eigenares van deze school. Bij het zien van het gigantisch uitgestrekte schooldomein werd meteen duidelijk dat ze zeker niet krap bij kas zit. We hadden dan ook wel even tijd nodig om alles gezien te hebben.

Waar we toch wel onze ogen bij opentrokken was de keuken. Gigantisch grote zwartgeblakerde ketels en een al even zwartgeblakerd plafond. Maar waar we nog even langer bij stil bleven staan, was de wasserette in de school. Volledig uitgerust met wasmachines! Een toestel waar in onze living gerust ook nog een plaatsje voor te vinden is.

Met uitzondering van de omvang van de school (en de wasmachines) is het internaat erg vergelijkbaar met het onze. Laten we even een kijkje nemen hoe de SIPTO school er nu eigenlijk uitziet...

Ongeveer 35 leerlingen zijn intern. Ze slapen in kamers van zes. De kinderen kiezen zelf of ze hun muggennet al dan niet gebruiken.

 
In de (min of meer open) keuken worden de maaltijden voor de leerlingen klaargemaakt. 's Ochtends krijgen de kinderen boterhammen met een soort papje. In de ochtendspeeltijd kunnen de leerlingen 'porridge' drinken. Dit is een mengsel van melk, maïs en suiker. We proefden het zelf al en vonden het best lekker. 's Middags en 's avonds krijgen ze een warme maaltijd. Ugali (bloem met water), rijst en bruine bonen worden erg vaak gegeten. Ons menu ziet er een tikkeltje anders uit. Ons ontbijt bestaat uit melkbrood met warme melk (vers van de koe) en bananen. 's Middags krijgen we meestal rijst met rundvlees in rode saus of erwten in rode saus. 's Avonds krijgen we afwisselend frietjes, pannenkoeken of tagliatelle met iets van vlees. Meestal is dit opnieuw rundvlees in rode saus, maar met een beetje geluk genieten we ook wel eens van een stukje vis of zwanworstjes.

Terwijl wij ontbijten, zijn de kinderen al druk in de weer. Ze staan elke dag rond 6 uur op en beginnen aan hun dagelijkse karweien. Die bestaan uit het vegen van de paden, de koeienstal uitmesten, water halen... Daarnaast zorgen ze zelf er ook voor dat ze tiptop in orde zijn. Hun haren moeten netjes gekamd zijn, hun kleren moeten goed zitten en ze moeten proper gewassen zijn. Mama Haule controleert dit elke morgen. Sommige leerlingen slaagden er maar niet in om hun haren goed te kammen, waarop mama Haule besloot om er de schaar in te zetten. De kinderen werden kaal geschoren, wat het er voor ons niet gemakkelijker op maakt om ze te herkennen.

Wij worden hier wel nog steeds volop herkend. Als 'wazungu' (= blanken) weliswaar.

Vele groetjes,

mzungu Stefanie & mzungu Yasmine



Geen opmerkingen:

Een reactie posten